Istniejąca już 88 lat Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole wystawiała swoje produkty na targach żywności setki razy. I niemal zawsze wracała z nich z prestiżowymi nagrodami, wyróżnieniami i medalami. Podobnie stało się podczas tegorocznych Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu, gdzie nasza Mleczarnia nie tylko wystawiła swoje firmowe stoisko, które – jak zwykle – cieszyło się dużym zainteresowaniem, ale jej szef, Prezes OSM w Kole Czesław Cieślak, został uhonorowany przyznaniem nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, wręczonej przez Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego. Z naszego województwa nagrodę tę otrzymały tylko dwie osoby, które – jak uzasadniono – „wykazały się szczególnym wsparciem w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi”.
Smaki Regionów to jedno z takich wydarzeń na kulinarnej mapie Polski, którego żaden smakosz ani amator tradycyjnych receptur przeoczyć nie może. Bowiem to właśnie tutaj czekają na niego potrawy, których na próżno szukać w supermarketach. Blisko 200 wystawców z całego kraju, m.in. z takich zakątków jak: Dolny Śląsk, Warmia i Mazury, Pomorze, Wielkopolska czy Mazowsze prezentuje zwiedzającym najlepsze smakołyki ze swoich rodzinnych stron. A wszystko miało miejsce już po raz 10-ty na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w dniach 29 września – 1 października 2018 r.
W drugim dniu Targów odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowych nagród za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Głównym organizatorem konkursu, którego ideą jest identyfikowanie regionalnych produktów i dań, a także ich promocja, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Na etapie finału regionalnego wsparcie merytoryczne i organizacyjne udzieliła także Wielkopolska Izba Rolnicza.
W trakcie Wielkiego Finału Konkursu wręczono 5 Kluczy do Polskiej Spiżarni. Nagrodą tą wyróżniono aż dwóch przedstawicieli z woj. wielkopolskiego, którzy wykazali się szczególnym wsparciem w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi. Klucze otrzymał Pan Czesław Cieślak – Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole, którego kandydaturę rekomendowała Wielkopolska Izba Rolnicza oraz Pan Marek Beer – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego.
Serdecznie gratulujemy!
Opracował: MARIUSZ KOZAJDA
Źródło: OSM w Kole i WIR Poznań
ogłoszenie płatne
Produkty naszej kolskiej mleczarni są niezwykle smaczne w porównaniu z tymi samymi asortymentami innych producentów.
Czy tego tak smacznego asortymentu nie wytwarza czasem nasz Kolega z tegoż forum Mleczarz Probst?