ZSRCKU bierze udział w ogólnopolskim projekcie „Gotuj lokalnie”

Autor: kurier-kolski.pl | 03.05.2016

wszyscyZespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu zakwalifikował się do udziału w projekcie edukacyjnym skierowanym do ponadgimnazjalnych szkół o profilu gastronomicznym. „Gotuj Lokalnie” to program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej.

 

Udział w projekcie zapewniło szkole opracowanie oryginalnego przepisu, którego głównym składnikiem jest antrykot wołowy w towarzystwie produktów regionalnych. Propozycją reprezentantów szkoły z Kościelca – pani Katarzyny Hryciuk i pani Jolanty Chruścielskiej był przepis na steki wołowe na sosie
z zielonego pieprzu, z dodatkiem karmelizowanych jabłek, jarmużu i pikli z młodych warzyw oraz pieczone ziemniaki i topinambur z sosem wiśniowym.

Nauczyciele mają już za sobą pierwszy etap projektu – szkolenie przygotowujące ich do prowadzenia zajęć z uczniami w szkołach. Podczas dwudniowych warsztatów, które odbyły się w dniach 5-6 kwietnia 2016 r. w Warszawie, nauczyciele poszerzyli swoją wiedzę nt. wołowiny i zdobyli umiejętności praktyczne wykorzystania jej w nowoczesnej kuchni polskiej. Dodatkowym atutem zajęć były warsztaty z kuchni molekularnej.

Kościelec2

Dalsza część realizacji programu zakłada dwumiesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach, podczas których nauczyciele będą odkrywać produkty regionalne i uczyć się praktycznie wykorzystywać je w kreowaniu nowych potraw. Finałem działań projektowych jest konkurs kulinarny dla uczniów. Zadaniem konkursowym jest opracowanie przepisu na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów jest kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

Projekt „Gotuj Lokalnie” jest inicjatywą Fundacji „Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej”. Parterem projektu jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka, a Fundacja Szefów Kuchni objęła wsparciem merytorycznym. Projekt promuje regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. Udział w programie daje młodym adeptom sztuki kulinarnej także możliwość poszerzenia wiedzy teoretycznej oraz podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych. Uczestnicy mają także szansę sprawdzenia swoich umiejętności podczas udziału w ogólnopolskich konkursach kulinarnych.

„Gotuj lokalnie” to:

  • zajęcia praktyczne i teoretyczne w szkołach i podczas dodatkowych warsztatów,
  • współpraca z doświadczonymi i znanymi kucharzami,
  • konkursy z atrakcyjnymi nagrodami towarzyszące projektowi.

***

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od 25 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wsparciu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej, rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz działaniach edukacyjnych i społecznych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie.

Źródło: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

 

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne.
Zobacz wszystkie komentarze.

Telefon interwencyjny

Widziałeś(aś) coś ważnego? Chcesz się podzielić informacją?
Masz problem i nie wiesz co robić?

Zadzwoń!
Anonimowość gwarantowana!

600 152 526

0
Jeśli podoba Ci się artykuł, prosimy o komentarzx
()
x