Kolscy Strażacy w okresie jesienno-zimowym bardzo często byli wzywani do miejscowych zagrożeń związanych z ulatnianiem się gazu z butli bądź też z czadu z pieców. Warto więc zwracać baczną uwagę, aby do takich sytuacji nie dopuszczać, a jeśli już dojdzie – natychmiast reagować.
W Kole na ul. Tulipanowej domownicy wyczuli w kuchni ulatniający się gaz, wezwali więc Straż Pożarną. W wyniku rozpoznania ratownicy stwierdzili, że w pomieszczeniu kuchni rzeczywiście wyczuwalna jest woń gazu. Strażacy zakręcili butlę i usunęli ją z pomieszczenia, a następnie przy pomocy urządzenia pomiarowego sprawdzono całe mieszkanie. Miernik nie wskazywał obecności gazu w pomieszczeniu. Mieszkanie przewietrzono i przekazano właścicielowi do użytku. Prawdopodobną przyczyną problemu była awaria zaworu butli gazowej.
Również w Kole na ul. Broniewskiego doszło do bardzo podobnej sytuacji, z podobnej przyczyny. Po przybyciu na miejsce zdarzenia wezwani Strażacy zabezpieczyli mieszkanie. W wyniku rozpoznania stwierdzono, że w pomieszczeniu kuchni jest wyczuwalna woń gazu. Strażacy przy pomocy urządzenia pomiarowego sprawdzili pomieszczenie kuchni oraz całego mieszkania. Urządzenie pomiarowe nie wskazało żadnych wartości obecności gazu. Zakręcono zawór butli oraz przewietrzono pomieszczenia w mieszkaniu. Właścicielce mieszkania zakazano używania kuchni gazowej wraz z butlą do momentu sprawdzenia przez uprawnione służby.
W dniu 27 lutego, także w Kole na ul. Zawadzkiego doszło do zgłoszenia przez mieszkańców, że w ich bloku czuć zapach dziwnej substancji. Przy użyciu urządzenia pomiarowego dokonano sprawdzenia wskazanych pomieszczeń. Miernik wskazał obecność tlenku węgla (zwanego potocznie czadem) w mieszkaniach na parterze i na piętrze budynku. Działania polegały na wietrzeniu pomieszczeń, wygaszeniu wszystkich palenisk w piecach do ogrzewania. Sprawdzono także wszystkie inne pomieszczenia budynku. Po wykonaniu tych czynności, po około 1.5 godziny, w budynku nie stwierdzono już obecności tlenku węgla. Przekazując miejsce działania mieszkańcom budynku, zalecono bezwzględnie, aby do czasu sprawdzenia przewodów kominowych przez kominiarza nie rozpalać ognia w piecach. Prawdopodobną przyczyną problemu, który mógł doprowadzić do ciężkiego zatrucia, a nawet śmierci mieszkańców, były niesprawne przewody kominowe lub urządzeń grzewczych.
Tlenek węgla, potocznie zwany czadem, jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym, nieco lżejszym od powietrza, co powoduje, że łatwo się z nim miesza i w nim rozprzestrzenia. Powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw m.in.: drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla, ropy, spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do zupełnego spalania. Może to wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni. Jest to szczególnie groźne w mieszkaniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę. Czad powstaje także często w czasie pożaru. Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym dla człowieka. Dostaje się do organizmu przez układ oddechowy, a następnie jest wchłaniany do krwioobiegu. W układzie oddechowym człowieka tlenek węgla wiąże się z hemoglobiną 210 razy szybciej niż tlen, blokując dopływ tlenu do organizmu. Stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Uniemożliwia prawidłowe rozprowadzanie tlenu we krwi i powoduje uszkodzenia mózgu oraz innych narządów Następstwem ostrego zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, niewydolność wieńcowa i zawał albo nawet śmierć.
Jak zapobiegać zatruciu? Podstawową przyczyną zatruć jest niepełne spalanie, do którego może dojść np. gdy zbyt szczelnie zamknięte są okna, brak jest właściwej wentylacji . Powoduje to powstawanie tlenku i utrudnia jego odpływ. Tyle spalin wypłynie na zewnątrz ile świeżego powietrza napłynie do pomieszczenia. Przede wszystkim należy więc zapewnić możliwość stałego dopływu świeżego powietrza do paleniska (pieca gazowego, kuchenki gazowej, kuchni węglowej lub pieca) oraz swobodny odpływ spalin.
Źródło: Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Kole